Ljeto predstavlja period odmora i druženja sa porodicom i prijateljima. Međutim, tokom visokih temperatura treba obratiti pažnju na zaštitu automobila, i sačuvati ga od brojnih problema koji bi se mogli javiti.


U nastavku donosimo nekoliko važnih savjeta na koji način možeš zaštiti svoj automobil, spriječiti potencijalne kvarove, te uz to provesti nezaboravan ljetnji odmor.Najbolji proizvodi za zaštitu od toplote

Jedan od najučinkovitijih proizvoda za smanjenje temperature u kabini automobila je zaštita za vjetrobran. Ova zaštita, izrađena od reflektujućeg materijala, može sniziti temperaturu u unutrašnjosti vozila i do 15 stepeni. Univerzalni modeli odgovaraju većini automobila, pružajući efikasnu zaštitu od sunčevih zraka. 


Pored toga, zaštita za bočna stakla, često napravljena od zatamnjenog materijala, koristi se tokom vožnje kako bi zaštitila putnike od sunca. Sveobuhvatne zaštite koje pokrivaju sva stakla na automobilu su korisne za duže periode parkiranja na suncu, jer maksimalno smanjuju zagrijavanje unutrašnjosti.


Takođe, dugotrajno izlaganje suncu može dovesti do oštećenja boje na automobilu, te je zbog toga važno posvetiti pažnju i eksterijeru. Iako moderni automobili dolaze sa zaštitnim slojevima, oni nisu trajni, pa je preventiva ključna. Preventivne mjere uključuju češće pranje i redovno poliranje automobila tokom ljetnjih mjeseci. 


Prilikom pranja treba izbjegavati jake hemikalije i agresivne površine. Poliranje je takođe važno i preporučuje se  svaka tri mjeseca.Efikasno korištenje klima uređaja

Za efikasno korištenje klima uređaja u automobilu tokom ljetnjih mjeseci, važno je pridržavati se nekoliko ključnih savjeta. 


Prvo, prije vožnje, provjetrite automobil otvaranjem prozora kako biste izbacili vruć vazduh. Klima uređaj uključite na nižoj brzini i postepeno povećavajte intenzitet hlađenja. Optimalna razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature treba biti 5-7 stepeni Celzijusa kako bi se izbjegli temperaturni šokovi. Usmjerite ventilacione otvore prema gore ili prozorima, a ne direktno ka sebi, da biste izbjegli zdravstvene probleme. 


Redovno održavajte sistem, uključujući čišćenje filtera i provjeru rashladnog sredstva, kako biste osigurali optimalan rad i kvalitet vazduha.Ugradnja tamnih folija na stakla


Tamne folije za auto-stakla pružaju značajnu zaštitu od sunca i toplote, što čini vožnju ugodnijom i sigurnijom. One blokiraju štetna zračenja, smanjujući rizik od oštećenja kože i unutrašnjosti automobila. 


Pored toga, poznato je da folije povećavaju privatnost putnika. Takođe, dodatno poboljšavaju sigurnost vozila, jer sprječavaju rasprskavanje stakla prilikom nesreća. Osim toga, one smanjuju potrebu za korišćenjem klima uređaja, čime se povećava energetska efikasnost automobila i smanjuje potrošnja goriva.


Dodatni savjeti


Za dodatnu zaštitu automobila od toplote tokom ljetnjih meseci, možete praktikovati još nekoliko dodatnih savjeta. Na primjer, kada parkirate automobil, okrenite volan za 180 stepeni kako bi dio koji dodirujete rukama bio hladniji. Zatim, ručicu menjača možete prekriti papirnom čašom kako biste je zaštitili od pregrijavanja. 


Uvijek parkirajte u hladu kad god je to moguće ili koristite zaštitne tende kako biste smanjili izloženost suncu. Za kraj, razmislite o upotrebi zaštitnih navlaka za sjedišta kako biste spriječili oštećenje istih.

Vožnja bez briga: Najbolje ljetnje gume za tvoj automobil
Pravilan odabir ljetnjih guma za tvoj automobil igra važnu ulogu u što boljem funkcionisanju vozila tokom predstojećeg perioda...