Pravilan odabir ljetnjih guma za tvoj automobil igra važnu ulogu u što boljem funkcionisanju vozila tokom predstojećeg perioda. U našem posljednjem blog postu (LINK) smo govorili o osnovnim informacijama koje se odnose na razliku između ljetnjih i zimskih guma, kao i o početku njihove upotrebe.

Međutim, kada govorimo o konkretnom odabiru ljetnjih guma koje najviše odgovaraju tvom vozilu, prvenstveno se moramo osvrnuti na neke od osnovnih pojmova.Kratak vodič kroz odabir pravih guma

U nastavku je pregled osnovnih karakteristika koje su važne pri odabiru guma:

  • Dimenzije guma: Dimenzije guma se nalaze u dokumentaciji vozila, unutar vozačevih vrata ili unutar poklopca goriva.
  • SUV i putničke gume - Osnovna razlika je sljedeća: SUV gume su namijenjene neravnijim putevima, te samim tim imaju veći stepen izdržljivosti.
  • Indeks opterećenja i brzine gume: Karakteristike koje se odnose na najveću težinu koju guma može podnijeti, odnosno na najveću brzinu koju guma može bezbjedno dostići.
  • Indeks buke: Buka kotrljanja gume, koja se kreće 67-71 dB za tiše pneumatike, dok najglasniji emituju između 72 i 77 dB.Kakve šare na gumama razlikujemo?

Osim gorenavedenih osnovnih pojmova, pri izboru guma često imamo informacije koje se tiču vrste dezena gume, tj. šara na njima. Samim tim, razlikujemo tri vrste šara - simetrične, asimetrične i usmjerene. 


Simetrična šara ima isti dezen na obje polovine gume, a spadaju u najzastupljeniju vrstu. Sa druge strane, asimetrična šara se vezuje za all-season gume koje odlikuje stabilnija vožnja u krivinama i po suvim podlogama. Usmjerena šara na gumama se odlikuje dizajnom u obliku slova V, koji omogućava bolje snalaženje kada su u pitanju mokri putevi.Vladari ljetnjih puteva: Najbolje ljetnje gume za 2024. godinu

Prema testiranju ljetnjih guma koje je sproveo njemački autoklub ADAC za terence i automobile niže srednje klase, kao najbolje za ovu ljetnju sezonu izdvajaju nekoliko njih. Među njima su:

Ono što je glavna odlika Michelin-ovih guma jesu dobri rezultati na suvoj i mokroj podlozi. Takođe, Michelin Primacy 4 gume se posebno, odlikuju naročito dugim vijekom trajanja gazeće površine. Pored toga, treba istaći malu težinu, kao i malu potrošnju goriva. 

Kao četvrti najveći proizvođači guma na svijetu, Continental ljetnje gume su takođe pokazale dobre rezultate na testiranju. Osim što su se pokazale najbolje na suvoj i mokroj podlozi, treba istaći i nisku potrošnju goriva. Za razliku od prethodnog proizvođača, Continental proizvodi relativno teške gume.

Zahvaljujući svom širokom izboru opcija guma za različite potrebe, ovaj proizvođač se nalazi u samom vrhu testiranih guma za ovu sezonu. Odlikuje ih sigurnost tokom vožnje (kako na suvoj, tako i na mokroj podlozi), a imale su najkraći put kočenja na testu. Uz to, karakteriše ih i niska potrošnja goriva.

Pravilno odabrane ljetnje gume su ključne za bezbjednu i udobnu vožnju tokom toplih mjeseci. Posjeti naš web shop, u kojem možeš pronaći širok asortiman ljetnjih guma, među kojima su i navedeni proizvođači! 


Vodič kroz ljetnje gume: Kako da izabereš najbolje za svoj automobil?
Bliže nam se sve topliji dani, i važnost pravilnog odabira ljetnjih automobilskih guma dolazi u fokus. Ljetnje gume nisu samo obavezan dodatak za vozi...
Ljetnja zaštita automobila: Savjeti za održavanje optimalne temperature
Ljeto predstavlja period odmora i druženja sa porodicom i prijateljima. Međutim, tokom visokih temperatura treba obratiti pažnju na zaštitu automobila...